Store naturopplevelser i Bindal

Midt i norge – fiske i fantastiske naturområder hos plahtes eiendommer

lengst sør i Nordland, finnes et «land» fylt med fiskemuligheter fra fjord til fjell.

Stor ørret i avsidesliggende fjellvann eller tilgjengelige skogstjern. Sjøørret og sjørøye i glassklare elver og stille vann. Rike laksevassdrag som har fått ufortjent lite oppmerksomhet. Eksklusiv fiskerett eller tilrettelagt ferieopplevelse. Området har noe for enhver smak og preferanse, enten du er tørrfluepurist eller av den allsidige typen.

Hvis noen av de ovennevnte er av interesse så bør du kjenne din besøkelsestid. Men du har «litt» å velge mellom.  Fire ulike vassdrag med utallige fiskemuligheter blant sakteflytende partier, kulper, stryk og innsjøer. Det holder ikke med èn uke….

Foto: Jan Hegna

Vi snakker om fiske i Bindal hos Plahtes Eiendommer, med sine 670.000 dekar, en av landets største private eiendommer.

Området har til enhver tid et begrenset antall fiskere slik at du får ha det meste av disse store områdene helt for deg selv. Plahtes Eiendommer har lagt forholdene til rette for gode ferieopplevelser med komfortable hytter tett på naturen. Og har et bredt tilbud som passer for både familier og venner på tur, med muligheter for guidetjenester og organiserte aktiviteter.

Trivelig i venners lag. Foto: Nils-Erik Bjørholt.

I fjellet ligger klare fjellvann på rekke og rad med flott ørret med god kondisjon. At mange av disse sannsynligvis heller aldri sett kunstig agn bidrar til at fisken blir mye lettere å komme i kontakt med.

Ørret på 1,5 kg fra Ringvatnet. Foto: Tormod Tønseth.

Noe vandring med sekk kan du måtte påregne for å komme til en del av vannene. Men hva gjør vel det når det skjer i spektakulær natur med utsikt over fjorder og høye fjelltopper, med den herlige frihetsfølelsen fjellet gir? Andre steder kommer du enkelt til med bil.

Spektakulære omgivelser. Foto: Plahtes Eiendommer

Fjellørreten har lokket fiskeglade vennegjenger til disse fjellene år etter år.  Særlig er områdene rundt Kalvvatn og Kalvkru i Åbjøravassdraget populære. Det er kanskje ikke så rart for der er mulighetene mange og området er kjent for å huse ørret opp mot 3 kg. Her er en mengde mindre elver, strømmer, kulper og vann, for det meste med et uberørt og fint fiske, som også passer godt for fluefiske. Der er ca 15-20 vann som holder ørret av bra størrelse og høy kvalitet.

Fjellfiske i øvre deler av Åbjøravassdraget. Foto: Plahtes Eiendommer

Lengst sør i Bindal, i Terråkmarka, finner man også et godt ørretfiske. For å komme inn hit må man rusle et lite stykke. Men det kan så absolutt være verdt innsatsen. En rekke vann ligger innbydenede til her inne. Svartvatnet, Svartåstjørna og Tverråspøylan omtales som steder der du kan bryte tokilosgrensen. Men også i de mer lett tilgjengelige vannene tas mange fine fisker. Fra hytta Fugleburet har man et godt utgangspunkt for å utnytte høyfjellsfisket i de indre deler av vassdraget.

Terråkmarka er en perle. Foto: Plahtes Eiendommer

Bindal er også kjent for sine tette bestander av sjøørret. Urvoldvassdraget er i en særstilling når det kommer til sjøørret. Vassdraget, som ligger nord-øst for Terråk, holder en av landets desidert tetteste gytebestander av sjøørret.  Fra midten av juni til midten av juli vandrer det omtrent 4000 fisk opp i denne elva. Det aller meste er sjøørret, men iblandet er et hundretalls sjørøye og et par hundre laks. Mange av ørretene er over 80cm!

Sjøørreten står tett i Urvoldvassdraget. Foto: Plahtes Eiendommer.

Der vassdraget møter fjorden ligger hytta Ureidet. En fantastisk flott og avskjermet plass hvor man fra hyttas terrasse har full oversikt over fiskens bevegelser i elveoset. Se det bare for deg – Blikkstille hav og grov ørret som ruller i overflata!

En av de grove sjøørreter som vandrer forbi Ureidet. Foto: Skandinavisk Naturovervåkning.

Muligheten til å fiske både i elva og i sjøen gjør ikke fisket mindre attraktivt for en ihuga sjøørretfisker.

Ureidet er et drømmested for sjøørretfiskere. Foto: Plahtes Eiendommer.

Litt lengre vest, i Eidevassdraget, er det også et svært godt laksefiske. Ved utløpsosen ligger Sagmestereidet, et eksklusivt og tilrettelagt fisketilbud for gode venners lag. Dette er et meget populært sted så nå du finner ledig fiske der, må du handle raskt.

Utsikt fra hytte på Sagmestereidet. Foto. Plahtes Eiendommer.

Ved innløpsoset i Eidevatn liggerØvereidet. Her må all fisk som skal videre opp i vassdraget passere like forbi hytten i sin ferd mot gyteområdene. Der kan du kombinere elvefiske og innsjøfiske etter laks og sjøørret i Eidevatnet, blant annet. Vassdraget har svært god oppgang av sjøørret og smålaks, men det er også godt med røye og innlandsørret her.

Flott laks fra Eidevassdraget. Foto: Plahtes Eiendommer.

Videre oppstrøms i vassdraget ligger Vassbygda , trolig det ultimate området for den allsidige fiskeren. Men Vassbygda er også et område som passer godt for hytteferie for familier. På hytta Kalbekkvika bor man godt og nært til både fiske og andre spektakulære naturopplevelser. Blant annet finnes det noen store kalkgrotter i området som kan være spennende for både store og små. Kombinasjonen god komfort, bilvei frem til døren og båt på svært fiskerike vann er et godt utgangspunkt for å rekruttere unge friluftsmennesker.

Kalbekkvika. Foto: Plahtes Eiendommer.

Se alle tilbud fra plahtes eiendommer – klikk her.
SE FLERE TURTIPS
TIL INATUR.NO

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *