Småviltjakt på Statskogs områder i Bangdalen, Nord-Trøndelag

Jakthelg på Statskog sine områder.

Mats Thorsvik (@mittjegerliv) har sendt oss en stemingsrapport fra en flott jaktområde i Bangdalen, Nord-Trøndelag. Dette er statens grunn og forvaltes av Norges største grunneier Statskog SF.

Nord-Trøndelagskortet til Statskog dekker over 300 kvadratkilometer småviltterreng på mange eiendommer fra fjord, skoglandskap og høyfjell. Jaktkort for området finner du på inatur.no.

Jakthelg i Bangdalen – av lokalkjente Mats Thorsvik.

Bangdalen i Nord-Trøndelag byr på varierte jaktområder i alt fra dype tiurskoger til flotte rypefjell. Tilknyttet med et stort nettverk av grusveier, gjør det mulig å besøke både rypefjellet og tiurskogen på en og samme dag. Blindveier med parkeringsplasser gjør det også ypperlig å sette camp lang til skogs uten å måtte bære med seg alt på ryggen.

Første helga etter jaktstart dro jeg og en kompis inn til en av disse parkeringsplassene for å gjøre nettopp dette, i området rundt Gilten. Vi hadde med oss lavvo, feltsenger, bålbøtte og masse mat. Luksustur kalte vi det. For det å ligge på en feltseng i fjellet er luksus. Da ingen av oss har egen hund var planen å gå på støkkjakt fredag, lørdag og søndag. Noe som kan være likeså spennende dersom man samarbeider godt i fjellet.

Værvarslet for helgen så rimelig dårlig ut, med varsler om mye regn så det ut til å bli en våt fornøyelse på jakt. Dette stoppet imidlertid ikke oss fra å glede oss som noen barn på julaften. Jakta er like spennende selv om det regner og myra er søkkvåt, som igjen gjør at hver meter blir dobbelt så tung som den hadde trengt og vært.

Vi dro opp grytidlig fredag morgen, for å sjekke ut campen og komme oss fortest mulig opp i fjellet. Vi hadde sett oss ut en plass ved et lite vann, nærmere bestemt Rognvatnet. Der var der fin plass til å sette opp lavvoen, med bålplass like ved vannet. Vi hadde sett oss ut området på og rundt fjellet som kalles Spøtthatten som mål for første dagen. Et kjent fjell for de som har jaktet i Bangdalen, og som regel et sikkerstikk for å finne ryper. Med fin skog rundt stort sett hele fjellet, byr det på en ypperlig mulighet for dem som vil jakte både skogsfugl og ryper på samme dag.

Planen for første dag var å prøve å felle noen ryper på formiddagen, for så å trekke oss ned i tiurskogen på tur tilbake til bilen. Dagen startet som ventet, med regn. Så ganske tidlig på dagen ble vi våte begge to. Men når første orrkullet lettet på tur opp mot toppen blir dette fort glemt. Til tross for at de vær veldig skjære og letter før vi var på skuddhold, ga dette oss friskt mot til å takle motbakken opp til rypefjellet.

Vel oppe på fjelltoppen skimter vi noe lyst på himmelen. Værvarslet som var meldt ble på noen få minutter danket ut, med sol og lettskyet himmel. Støkkjakta på rypekullene begynte nå for fullt, og begge følger nøye med hvor partneren går. Samkjørt går vi side om side igjennom kjerrene i håp om å få noen fugl på vingene.

Etter en stund blir vi enige om å ta en pust i bakken ved en stein, for å nyte utsikten utover dalen. Når begge har senket skuldrene hører vi den velkjente lyden av finger som flakser i rypekjerret. Begge går i full kampstilling, lokaliserer fuglen og løsner skudd. Fuglen detter i bakken, og begge jubler lett å hevder at de har skutt dagens første fugl. Vi ser litt rart på hverandre i det jubelen går, og innser at begge har skutt på samme tidspunkt. Et kjent scenario for de fleste småviltjegere.

Vi fortsetter videre, og blir enige om at ved neste mulighet skyter den første som var sjansen, og den andre får da vente. Dette måtte gjøres da bag limit på dette valdet var 1 rype pr. mann pr. dag, og 1 skogsfugl pr dag pr mann. Hundre meter bort i lia flakser det plutselig vilt rundt oss, et kull på ca. 8-10 ryper letter på fin avstand fra oss begge. Jeg får første mulighet og feller dermed rype nr. 2 for dagen.

Spøtthatten leverte som planlagt, og etter dette ble vi enige om å fyre et lite fjellbål, få fyr på kaffekjelen å få litt mat i kroppen. Det å ta seg tid til å fyre bål, lage en ordentlig kjel med bålkaffe og bare nyte utsikten er for meg en likeså viktig del av jakta som det å felle et vilt. Med føttene godt plassert høyt i lynget, sola som varmer og kaffekjelen putrende nyter vi utsikten en god stund, før vi bestemmer oss for å trekke oss ned i skogen i håp om å få en mulighet på gamlefar tiur.

Dette var noen av de mange flotte situasjonene vi hadde denne helgen. Fangsten ble ikke helt det vi hadde håpet på, med en rype hver. Når man går på støkkjakt blir man like overasket hver gang det letter fugl, som igjen resulterer i mange sjanser man må holde igjen skuddet. Men dette er en del av jakta, og det er det som gjør den så utrolig morsom. Det hadde ikke vært like kult om man bare kunne gått ut og skutt fult kvoten med en gang. Middagen smaker mye bedre når man har gått å slitt for å felle det viltet man skal felle.

Nord-Trøndelagskortet til Statskog byr på variert terreng med muligheter for stort sett alt av småviltjakt, og ligger lett tilgjengelig med et stort veinett.

Da gjenstår det bare og ønske dere lykke til og god tur.

Hilsen Mats Thorsvik @mittjegerliv

Les mer om Nord-Trøndelagskortet til Statskog – klikk her. 

Se alle småviltjakttilbud fra Statskog – klikk her.

 

Kartutsnitt over jaktområdene som dekkes av Nord-Trøndelagskortet:

 

SE FLERE TURTIPS

TIL INATUR.NO

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *