Prøv fiskelykken i Ringebu – tips fra fjelloppsynet

Velkommen til Ringebu fjellstyre

Midt mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen finner du Ringebu kommune. I denne kommunen er det tre statsallmenninger som alle forvaltes av Ringebu fjellstyre. Disse fjellområdene har noe å by på for alle som er glad i jakt eller fiske. Fjelloppsynet i Ringebu deler her sin lokalkunnskap med oss, og har laget en oversikt over gode fiskevann i områdene. De har delt området i fire: 1. Venabygdsfjellet 2. Friisvegen/Imsdalen 3. Saubuvegen og 4. Allmenningsvegen/Gopollvegen. Her finner du også gode tips til overnatting i nærheten av de forskjellige fiskevannene.

Fisk i både vann, elver og bekker

Til sammen er det ca. 30 fiskevann og over 120 km med bekker og elver i statsallmenningene i Ringebu. I alle vann og vassdrag er ren ørretbestand, med unntak av Flaksjøen der det i tillegg er røye og abbor.

Finn fiskekort fra Ringebu fjellstyre her…

FISKETIPS FOR VENABYGDSFJELLET

Rett sør for Rondane nasjonalpark finner du Venabygdsfjellet. Toppene ligger på mellom 1200-1400 m.o.h, og du får et vidt utsyn i alle retninger.

Fjelloppsynet forteller at fisken i hele Ringebu kommune holder gjennomgående fin størrelse og kvalitet, samt at det finnes fiskevann med ekstra grov ørret.

Fiskevann på Venabygdsfjellet anbefalt av fjelloppsynet er Klopptjønnet, Ramstjønnet, Flåtjønnet, Muvatnet, Bølvatnet, Langrompa, Mykjørrtjønn og Flaksjøen. I tabellen og kartet under ser du cirka gangavstand fra bilvei, og hvor vannene ligger. Anbefalt overnattingssted i dette område er Langrompenhytta. Den kan leies på inatur.no.

I tillegg til de nevnte vann i oversikten, finnes det flere bekker og elver med stryk, kulper og loner, som er fine å fiske med mark, flue eller lettspinnstang. Prøv for eksempel Bølbekken ut fra Bølvatnet og Mya som renner fra Muvatnet. Finn fiskekort her!

Gode fiskevann på Venabygdsfjellet – fra fjelloppsynet i Ringebu:

Overnatting – Venabygdsfjellet

Langrompehytta ligger lett tilgjengelig på Venabygdsfjellet, og kan leies på døgnbasis i barmarksesongen. Ypperlig som utgangspunkt enten du skal på  fjelltur, sykle, fiske, jakte, sykle, plukke bær, eller rett og slett vil slappe av på sofaen eller i hytteveggen. Book hytta på inatur.no.

Langrompehytta til leie på inatur.no

FISKETIPS FOR FRIISVEGEN, IMSDALEN

I området Friisvegen, Imsdalen anbefales det å prøve fiskevannene Hirisjøen, Hemtjønnet, Helaktjønna, Fremre Åsdalstjønn, Indre Åsdalstjønn, Reinstjønnet, Nordre Breitjønn, Indre Breitjønn, Søre Breitjønn, Nordre Imssjøen, Søre Imssjøen og Famptjønnet. I tillegg kan man, ved høy vannføring, treffe på stor fisk i for eksempel elvene Hirisjøåa, Remma, Breia, Stor-Hira og Helakbekken. Det er også gode muligheter for fangst i Rundhallåa, Åsta, Orma og Imsa.

Anbefalte overnattingssteder i området er Barthstua og Imsdalsskolen, som begge kan leies på inatur.no, eller den åpne bua Borkebua.

Overnatting – Friisvegen, Imsdalen

Barthstua – Tømmerkoie restaurert 2018. Ypperlig beliggenhet ved Friisvegen. Tur, fiske, jakt og rekreasjon i skog og snaufjell. Book hytta her.

Barthstua – til leie på inatur.no

Imsdalsskolen – «Lærerboligen» ved friluftsanlegget i Imsdalen. Gapahuker, lavvo, bålplasser, grill og padling. Båtutleie og fiske i elver og vann. Book hytta her.

Lærerboligen på Imsdalsskolen til leie

Borkebua – Dette er en steinbu som ligger innunder Søre Gråhøgda, innerst på Breijordene. Hytta er åpen hele året.

Borkebua – åpen hytte

FISKETIPS FOR SAUBUVEGEN

I området Saubuvegen anbefaler oppsynet å prøve fiskevannene Svæltjønnet, Gluptjønnet, Søre Saubutjønnet, Nordre Saubutjønnet, Sulebergtjønnet eller Damtjønnet. I tillegg kan det være spennende fiske i elver og bekker, som Svæla vestover fra Svæltjønnet, Vetåa forbi Saubua og Samdøla i Samdalen.

Tips til overnatting er utleiehytta til Ringebu fjellstyre – Saubua.

Saubuvegen
Saubuvegen

Overnatting – Saubuvegen

Saubua – Tømmerkoie restaurert 2018. Ypperlig beliggenhet ved Friisvegen. Tur, fiske, jakt og rekreasjon i skog og snaufjell. Book hytta her.

Saubua – til leie på inatur.no
Saubutjern

FISKETIPS FOR ALLMENNINGSVEGEN, GOPOLLVEGEN

I dette området anbefales fiskevannene Damtjønnet, Nedre Samtjønnet, Øvre Samtjønnet, Buduppen, Steinslåtjønnet, Nordre Eldåtjønnet, Koltjønnet og Børgetjønnet. I tillegg kan du ved høy vannføring treffe større fisk i elver og bekker somVetåa, Samdøla i Samdalen, Tromsa og Samtjønnsbekken.

Her har fjellstyre en utleiehytte og to åpne buer til overnatting. Trolldalsbua, Samtjønnsbua og Eldåbua.

Overnatting – Saubuvegen

Trolldalsbua – Bua ligger usjenert til innerst i Samdalsvegen (Allmenningsvegen). Liten koie med senger, bord og sitteplass til to personer, ev. plass til en tredje på gulvet 🙂 Book hytta her!

Trolldalsbua kan du leie på inatur.no

Samtjønnsbua – Den ene delen av bua står åpen for allmennheten. Her er det fire sengeplasser, gassbluss, noen kopper og kar til koking og noe annet enkelt utstyr.

Samtjønnsbua – åpen for alle

Fjellstyret setter årlig ut ørret

Det er utarbeidet en flerårig plan for fiskeutsetting i allmenningene. I de fleste vatna er det liten egenproduksjon, og det settes derfor årlig ut fisk til en verdi av 30.000 – 50.000 kr.

I områder som ligger langt fra vei setter vi ut 2-somringer på vinteren. I vann som er lett tilgjengelig setter vi ut 3-somringer med en størrelse på 200-500 gram.

Etter isløsningen i vår satte vi ut 2-3-somringer i Mykjørrtjønnet, Langrompa og Ramstjønnet på Venabygdsfjellet, Åsdalstjønna og Hemtjønnet langs Friisvegen og Saubutjønna, Damtjønnet, Buduppen og Koltjønnet i søre delen av fjellet.

Båtutleie

Fjellstyret har 8 robåter til utleie. Disse kan leies for kr 100,- per døgn, inkl. tilbud om lån av flytevester. 

Båtene leies ut på følgende steder:  

 • Lundes Turisthandel, Venabygdsfjellet:
  • Flaksjøen, to glassfiberbåter
 • Sport 1 Ringebu:
  • Nordre Imssjøen – glassfiberbåt
  • Søre Imssjøen – glassfiberbåt
  • Indre Åsdalsjønn – glassfiberbåt
  • Framre Åsdalstjønn – trebåt
  • Nordre Breitjønn – glassfiberbåt
  • Søre Breitjønn – glassfiberbåt

Vi oppfordrer alle til å behandle båtene med skånsomhet. Trebåter må ligge i vannet for ikke å tørke ut, og glassfiberbåter må dras inn i etablerte støer, slik at disse ikke ligger og slår mot steiner i vannkanten. Ta kontakt med fjelloppsynet eller fjellstyrekontoret ved spørsmål eller mangler.

Regnbue i Remdalen

STANGFISKE I RINGEBU KOMMUNE

Et altenativ til allmenningskortene er Ringebukortet, som med et par unntak (Lille Hirsjøen og Kroktjønn) gjelder stangfiske i alle vatn og vassdrag i Ringebu kommune. Les mer her.

God tur og skitt fiske!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *