På eventyr med kano og fiskestang i Femund Engerdal

Kanotips fra Engerdal fjellstyre

Kunne du tenke deg å padle noen dager i uberørt natur hvor bare fuglene, vinden og lyden av padleårer er det som treffer trommehinna? Femund Engerdal og området rundt, gir deg all verdens mulighet til å boltre deg i en fantastisk natur. Her finnes mange muligheter for enhver smak, fra lette til mer krevende turer, til fots, på ski eller med kano.  

Femundsmarka, Gutulia, Isteren og Sølen er kjent for både sin særegne natur, gode fiske og mye vann. Disse områdene byr på elver, tjern, sjøer, øyer, bekker, kanaler, myrer, furumoer og krystallklart vann, naturlig tilpasset for kanoturer.

Engerdal fjellstyre som forvalter og tilretteleggere for friluftsliv, har oppsynsmenn som stort sett er å finne ute i vår uberørte natur, enten på jobb eller på egne planlagte eventyr. De er opptatt av naturen, mangfoldet, allmennretten, jakt, fiske og friluftsliv med respekt for omgivelsene. De har blitt en naturlig del av villmarka, og kan med god grunn kalles kjentmenn. Her kommer noen turtips fra en av våre oppsynsmenn, Jan Nordvålen.

Fiskekort fra Engerdal fjellstyre gjelder for hele kommunen. Finn fiskekort her.

KANOTUR 1: Jyltingsmarka

Jyltingsmarka er et område med mange mindre sjøer nordøst for Drevsjø, som er delvis forbundet med åer/bekker. Et ypperlig område for hele familien for noen dager. Trygge vann å padle på, flere adkomstmuligheter og mange fine plasser å slå leir på. Her er det ingen lange bæringer og ingen store stryk. Gode adkomstmuligheter er det fra Glen, sørenden av Halvorsjøen, nordenden av Storjyltingen eller fra Bursjøen. Fiskevann med gode bestander av harr, sik, abbor og gjedde. Disse sjøene kan du trygt padle på selv med lite padleerfaring.

Kart over Jyltingsmarka:

Jytlilngsmarka

KANOTUR 2: Gutulisjøen

Gutulisjøen ved Gutulia nasjonalpark er en fin sjø å padle på for en dagstur eller en overnattingstur. Det er vei helt ned til sjøen. Når man først er i område, er det lurt å benytte anledningen til å utforske området med en tur innom Gutulivollen. Der kan du få kjøpt saft, kaffe og sveler sommerstid. En fottur opp på Gutulivola for å få med seg panoramautsikten derfra kan også anbefales. Godt fiske i sjøen.

Kart over Gutulisjøen:

Gutulisjøen

KANOTUR 3: Elgådalen

Elgådalen er et undervurdert område med tanke på padling. Hvis du er villig til å bære kano og utstyr litt, så kan dette være et flott alternativ. Start for eksempel ved brua mellom Yttersjøen og Fjellgutusjøen. Dette er et flott område, og et av distriktets fineste sandstrender finner du i Fjellgutusjøen. Derfra kan du bære opp til Hammarsjøen, videre til Storsjøen og Litjsjøen, og eventuelt videre ned til Båthussjøen og Djupsjøen. Området byr på godt fiske, storslått natur og mulighet for mange flotte fotturer.

Kart over Elgådalen:

Elgådalen

KANOTUR 4: Isteren

Isteren er en stor og flott sjø med mange holmer og viker som bryter opp litt og gjør sjøen ikke like værutsatt som Femund. Et bra utgangspunkt er Tømmervika i sørøstre enden av sjøen. Lett adkomst og god parkering. Godt egnet til en tur over flere dager. Mange fine leirplasser og nydelige strender. Kjent for gode fiskemuligheter. Her er det mulig å få harr, ørret, sik, gjedde og abbor.

Kart over Isteren:

Isteren

KANOTUR 5: Sølensjøen

Sølensjøen ligger i Rendalen kommune og et fint turmål. Dette er en tur som fint kan kombineres med for eksempel en tur på Isteren. Så hvis du starter i Isteren, må du trille kanoen de fem-seks kilometrene langs Sølendalsveien over til Sølensjøen. Sjøen er i seg sjøl  fin å padle, tett inntil den mektige Sølentoppen. Det er også mulig å padle oppover Sølna i nordenden, men du må regne med noen bæringer forbi noen småstryk. En avstikker til Arasjøen er også mulig.

Kart over Sølensjøen:

Sølna og Sølensjøen
Storfugl i tretoppene, observert ved Sølensjøen

Disse turene er bare forslag og et utgangspunkt for videre planlegging. Mulighetene er mange, og det finnes fortsatt mange ubeskrevne perler. Så lista er på ingen måte uttømmende. Ta gjerne kontakt med Engerdal fjellstyre om du ønsker flere tips og råd som kan gjøre turen din enda bedre.

Nyttige lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *