Oslomarka – Prøv en fisketur til Nøklevann

Nøklevann – fiskevann for både familier og storfiskere.

Foto: Kjetil Kvien Madsen – kkmfoto.com

Planlegger du fisketur? Nøklevann er et typisk nærvann i Østensjø bydel i Oslo. Vannet forvaltes av Oslomarka Fiskeadministrasjon og de forteller om et spennende fiskevann for både sportsfiskere og familier. Nøklevann er lett tilgjengelig og huser storfisk av flere slag.

Ørret over 4 kilo, abbor over 1,5 kilo og lake over 4 kilo. Mulighetene er mange i Nøklevann, og har du tålmodigheten som trengs kan fangstene bli virkelig flotte. Wobblerdorgere er ute hele natten i mai og juni og stor innsats og flaks kan resultere i fet ørret på 4 til 5 kilo!

Om fiske i Nøklevann fra Oslomarka Fiskeadministrasjon (OFA). Her er det mange fine fiskeplasser og for en rimelig innmeldingsavgift i Nøklevann Ro og Padleklubb kan man også låne kano, for i Nøklevann er det lov å fiske fra båt.

Nøklevann. Populær fiskeplass og badeplass ved Bråten. Foto: Kjetil Kvien Madsen

Ørreten man får her er vanligvis lys rød i kjøttet. Vannet er også kjent for stor fiskespisende abbor. I 2007 ble det tatt 2 abbor over 1,5kg. Det er en god bestand av lake og et eksemplarer på over 4 kg ble tatt i 2008. Lake pleier ikke å komme frem før i skumringen og liker seg best i rasskråningene. Det er også en del gjedde her opp til 2 kg, men sjelden over 4 kg. Årsaken til at større gjedde er så sjeldent, er at veksten i dette vannet bremses kraftig opp når gjedda blir rundt 3kg. Fisketrykket gjør at ikke mange rekker å bli særlig større. Derfor er det nå innført størstemål på gjedde. Alle gjedder over 70 cm må settes ut igjen, og dette vil øke sportsfiskeverdien over tid.

Krøkle og mort er de viktigste byttefiskene for rovfiskene. Det er mye mort i hele vannet, og stimene kan dukke opp fleste steder der hvor det er ganske flat bunn og mellom 2 til 5 meter dypt. Den må som regel lokkes til med loff. Rovfiskmeiterne skaffer gjerne agnfisken(mort) rundt Kattisaodden.

Nøklevann. Ved Sarabråten. Område med mulighet for stor ørret. Foto: Kjetil Kvien Madsen

Gamle canadarøyer. Det finnes fortsatt en og annen gammel canadarøye igjen fra utsettingene på 80-tallet, og det tas slike på rundt 3,5 kg på agnfisk, balansepilk eller reke. Det har blitt analysert skjellprøver fra flere av dem, og det er ikke registrert rekruttering. De gjør ikke like stor nytte for seg som i nabovannet Lutvann, men den lille forekomsten øker utvilsomt spenningen. De gamle canadarøyene har ingen matverdi og det frarådes å spise dem siden det hoper seg opp luftbårne miljøgifter i så gammel rovfisk. Det er vanlig å slippe dem tilbake for å bevare muligheten lengst mulig.

Nøklevann. Våtmarksområde. Her liker gjeddene seg. Foto: Kjetil Kvien Madsen

Populært isfiskevann. Nøklevann har blitt et populært isfiskevann etter at det ble tillatt å bruke 3 stenger. Det tas nå jevnlig flott ørret på isen. Under isfiske er det viktig at fiskende redskap ikke forlates.

3 kilometer langt. Nøklevann er et stort markavann med sine 3 kilometer. Det er variert terreng med bratte skråninger og store dyp til våtmarksområder og grunnere partier.

Tidligere drikkevann. På slutten av 1800-tallet ble Nøklevann regulert til drikkevann. Denne statusen hadde vannet frem til 1983, da området ble frigitt for alminnelig bruk. Vannet har fortsatt status som reservedrikkevann.

Ta med familien. I tillegg til at Nøklevann er lett tilgjengelig er det også flere plasser det er enkelt for barna å få fisk. Forsøk for eksempel å fiske etter abbor i området rundt Bråten. Det er også et uttall fine teltplasser rundt vannet, som familier kan ha glede av.

Finn fiskekort og les mer om fiske i Oslomarka – klikk her.

Finn fiskekort fra Oslomarka Fiskeadministrasjon – klikk her.
SE FLERE TURTIPS
TIL INATUR.NO

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *