Njardarheim – unikt høyfjellsområde

NJARDARHEIM – villrein, rypejakt, ørretfiske og 17 hytter å velge mellom!

Njardarheim er et unikt høyfjellsområde mellom Setesdalen, Sirdal og Ryfylke. Området er 800 kvadratkilometer og byr på muligheter både for vandreturer, hytteturer, jaktturer og fisketurer. Statskog er grunneier i området og kan tilby blant annet overnatting, villreinjakt, rypejakt og ørretfiske.

Fra Njardarheim. Foto: Frank Haughom

NJARDARHEIMS HISTORIE

Kilde: Statskog SF – statskogsspesialiteter.no

Njardarheim har villmark med særegen historie. Få steder har kartet så mange blå flekker som nettopp her. Etter fiskedød som skyldtes sur nedbør tidligere, er det igjen gode muligheter nå til å dra opp en herlig middag. Aure på kiloen er ikke uvanlig. Canadisk bekkerøye finnes det fortsatt også en del av i magasinene etter utsettinger knyttet til reguleringene.

I tillegg til det blå, preges Njardarheim av karrig fjellnatur med stort innslag av sure grunnfjellsbergarter.

I deler av området treffer du på store steinblokker som isbreen en gang la igjen oppå mindre steiner som naturens egne monumenter. Flere steder finner du hellere som gjennom tidene har gitt ly og livberging til folk på veg over fjellet.

For om lag hundre år siden ble vide heiområder her kjøpt opp av forretningsmannen Thorvald Meyer Heiberg. Han ville utvikle utmarksressursene og selge jakt på villrein og ryper til Europas overklasse. Dette var av datidas mest eksotiske og luksuriøse safariturer. Heiberg ble nødt til å selge til Quislingregimet i 1943, og staten overtok området da krigen var slutt. Statskog fikk forvaltningsansvaret fra 1985. Statskog er garantist for at området er åpent for allmennheten.

Jakt, fiske og hytter.

Statskog er grunneier her, og de har mye å by på i Njardarheim. Villreinjakt og rypejakt er populært i dette området og en begrenset ressurs. Her tildeles mye av jakten etter søknader fra interesserte jegere. Alle kan søke! Njardarheim kan også by på mange fine toppturer og vandreturer i tillegg til mange gode ørretvann for de som vil på fisketurer.

Villreinjakt. Foto: Lars Arne Bay

VILLREINJAKT I NJARDARHEIM

Prøv opplæringsjakt.

Populært kurs for alle som vil prøve villreinjakt. Dette er så populært at man faktisk må søke om plass. Send inn søknad og kryss fingrene for at du blir trukket ut 🙂 Kurset arrangeres av Statskog og er en praktisk innføring i villreinjakt. Du blir med erfarne instruktører i spennende fjellområder i Setesdalvesthei. Du vil lære om jakt, håndtering av felt vilt, biologi og forvaltning.

Lese mer om opplæringskurset – klikk her!

 

Søke om villreinjakt.

Det gis årlig cirka 200 fellingsløyver i området. Det er flere jegere som ønsker jakt, enn det er løyver tilgjengelig. Derfor tildeles jaktkortene etter tilfeldig trekning og du må sende inn søknad via inatur.no. Dette gjøres stort sett på vårparten i april/mai. Da kan man levere søknad til de jaktfeltene man ønsker. Statskog trekker så tilfeldig ut jegere som får tildelt jakt.

Se alle villreintilbud i Njardarheim – klikk her.

24246325472_58fab1bf00_b
Ørretfiske i Roskreppfjorden, Njardarheim i juli 2015 🙂 Foto: Frank Haughom

ØRRETFISKE I NJARDARHEIM – TIPS FRA LOKALKJENT.

Lokalkjente Kristian Eiken Olsen arbeider til daglig i Statskog og har plukket ut et knippe fiskevann han mener er verdt besøket. Finn fiskekort – klikk her.

Nutevann. Her er fisken rundt 400 gram i snitt, men det er ikke uvanlig med fisk på 1 kg.

Bossvann. Vannet ligger i Valle og her er det lengre mellom fiskene, men fisken er svært sprek og stor. Her er det mulig med fisk opp til 2 kg.

Ljosådalen. Her er det fisk i flere småvann. Prøv de utroligste steder 🙂

Såvann. I Såvann er det lett å få fisk. Prøv puttene rundt og du kan få skikkelig storfangst. Her kan man overnatte på Såvasshytta. Klikk her for å se hytta.

Holmevann. Vannet ligger på Sirdalsiden og er et bra fiskevann. Her er det mye fin stekefisk. Holmevasshytta ligger i området og Statskog har en båt ved vannet som disponeres av dem som leier. Klikk her for å se hytta.

Storevatn. Vannet ligger på Sirdalsiden av Njardarheim overfor DNTs åpne hytte Heibergtunet. Her er det merket løype helt frem. Storevatn kan by på STOR fisk.

Revsvannet. Her ble det satt ut fisk i 2012. Da var det 1-åringer som ble satt ut, så dette kan være et svært spennende vann nå. Nærmeste hytte til dette vannet er Hestebu. Klikk her for å se hytta.

PS. Det er også lov å fiske med garn i vann tilhørende Statskog i Njardarheim. Les mer om garnfiske – klikk her.

Fiskekort for området er STATSKOGS NORGESKORT – Klikk her.

Fjellrype. Foto: Kjartan Trana

RYPEJAKT I NJARDARHEIM

Statskog har 15 jaktfelt for småviltjakt. Her er det også flere jegere enn jaktkort tilgjengelig og deler av jakten tildeles etter søknader. Da får man ofte jakt for flere jegere og Statskog inkluderer hytte i prisen.

I de fleste terreng er det kombinert bestand av fjellrype og lirype. Totalt sett er det 70 – 80% fjellrype i terrengene. Det skytes også hare i så og si alle jaktfeltene.

Det selges også en del dagskort på det forskjellige områdene. Følg med om det er ledige kort til jaktfeltene du ønsker deg mest . Skitt jakt!

Finn all småviltjakt i Njardarheim – klikk her.

 

Hytte i Njardarheim – Taumevassletta. Foto: Guro Sødergren.

HYTTER I NJARDARHEIM

I Njardarheim er det pr i dag (april 2016), hele 17 hytter tilgjengelig for utleie. Her har du mange perler å velge mellom. Alle hyttene leies ut av Statskog via inatur.no. Vil du lese mer om hyttene – klikk her!

Film fra en av hyttene – Urdalsbu:

Vil du lese mer eller leie en av hyttene – klikk her!

Statskog overtok forvaltingen av Njardarheim på 80-tallet og gjør hytter, jakt og fiske tilgjengelig for allmennheten. Tommel opp for det 🙂

FLERE TURTIPS!

TIL INATUR.NO

One Coments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *