ISFISKE I SNÅSAFJELLA – tips fra lokalkjent

Isfiske i snåsafjella

Foto: Christer Rognerud

Lokalkjente Christer Rognerud deler noen av sine favorittvann og beste tips for isfiske i Snåsafjella. Med enkle grep klarer du kanskje å lure noen store ørreter og røyer på kroken i Snåsafjella. Finn fiskekort fra Snåsa Fjellstyre – klikk her.

Artikkel gjengitt fra www.snåsafjellstyre.no – skrevet av Christer Rognerud.
Siste nytt fra Snåsafjella finner du på fjellstyrets Facebooksider – klikk her.

Christers tre utvalgte isfiskevann:

GRØNNINGEN

Grønningen er et relativt stort og grunt fjellvann som ligger 467 m.o.h. Vatnet er omtrent 7 kilometer langt. Ett smalt og grunt sund deler vatnet i 2 hovedbasseng, vestre- og østre Grønningen, som bygdefolket kaller dem. Vestre delen av vatnet har en del områder som er dypere enn 4 meter, mens østre delen av vatnet er knapt dypere enn 4 meter noen steder. På våren når det er lite snø på isen er det derfor greie forhold for «kikkfiske», spesielt hvis man har litt ris eller eggeskall på bunnen. Kikkefiske betyr at du ser ned i hullet mens du pilker. Du kan observere hvordan agnet beveger seg, om det kommer fisk og hvordan den reagerer på pilkinga og ulikt agn.

Foto: Christer Rognerud

Grønningen er et av Snåsas mest populære friluftsområder og sportsfiskevann. Vatnet har god bestand av storvokst ørret og røye av veldig god kvalitet. Stor lake finnes også i vatnet. Undertegnende har selv fått ørret på over 2 kg og mistet eksemplarer som har vært betydelig større.

Foto: Christer Rognerud

Storsteinstangen, Sundet, Breiviktangen og Gunnartangen er veldig gode og anerkjente fiskeplasser både for ørret og røye. Hvis du skal fiske i Sundet anbefaler jeg at du sjekker flyfoto på forhånd, da det er svært grunt her. Sundet er spesielt bra for isfiske etter ørreten på morgenen og kvelden på grunn av at ørreten trekker inn i Sundet for å beite. Her er det knapt en meter med vann under isen, derfor er ørreten er sky og skvetten, spesielt under «kikkfiske».

Lokkeblink og maggot (røye), mormyskha, ballansepilk og mark er gode redskaper for røye og ørretfiske i Grønningen.

Kjør fra Brede sentrum til bomsted i Imsdalen. Her kan du betale bomavgift med visakort. Herfra følger du Grønningsveien til parkeringsplassen ved Ismenningshytta. Det går skuterløype fra parkeringsplassen til «Grubba» ved Grønningen. Det er ca 4 kilometer fra Ismenningshytta til Grønningen.

 

LANGVATNET

Foto: Christer Rognerud

Langvatnet er også et relativt stort fjellvann som ligger 505 m.o.h, to – tre kilometer øst for Grønningen. Langvatnet er cirka 6 kilometer langt. Vatnet har en god del skjær og øyer, så her bør du sjekke flyfoto og kart grundig på forhånd. Vatnet har en god og storvokst stamme av ørret av svært god kvalitet. Snittvekta på ørreten ligger på ca 7 hekto. Det er tatt ørret på over 5 kilo i Langvatnet. Det finnes også røye i vatnet, men er sjelden å få over halvkiloen.

Langvasshytta ligger idylisk til ved ved utløpet på vestre side av Langvatnet. Hytta kan du leie av Snåsa fjellstyre gjennom Inatur.

Det er godt isfiske rundt øyene i vatnet og  på nord- østsida av Langvatnet. Nordenden av vatnet, kan også være verdt å utforske. Mark, morsmyskha og balansepilk er gode redskaper på jakt etter ørreten i Langvatnet. Er du på jakt etter de virkelig store eksemplarene er nok balansepilker å foretrekke.

Kjør fra Brede sentrum til bomsted i Imsdalen. Her kan du betale bomavgift med visakort. Herfra følger du Grønningsveien til parkeringsplassen ved Ismenningshytta. Leier du Langvasshytta kan man søke om å kjøre skuter til hytta. Det går skuterløype fra parkeringsplassen til «Grubba» ved Grønningen. Derfra går ruta langs østsida på Grønningen og videre 500 meter øst for  Langvasselva ,og opp til Langvatnet.

 

HEGGSJØEN

Foto: Christer Rognerud

Heggsjøen eller Storheggsjøen som vi kaller vatnet, er et middels stort fjellvann cirka 6 kilometer sør-vest for parkeringsplassen i enden av Grønningsveien. Vatnet er cirka 1 kilometer langt og 800 meter bredt. Vatnet har flere øyer og grunne partier. I Heggsjøen er det ørret av svært god kvalitet og jevnt over stor ørret. Lake finnes også i vatnet. Ørreten er knallrød i kjøttet og smaker fortreffelig. Dette er kanskje Snåsas beste fiskevann med tanke på farge, størrelse, kondisjon og som matfisk. Snittvekta ligger på cirka 7 hekto, men mye større eksemplarer finnes. Det er ikke uvanlig med ørret over 1.5 kg.

Ørreten i Heggsjøen kan være lunefull og vanskelig å få på kroken, men er du der til rett tidspunkt kan du oppleve et drømmefiske. Gode fiskeplasser er rundt øyene, bukta sør for tangen på vestida og bukta i sør-vestenden av vatnet. Jeg anbefaler at du sjekker flyfoto på forhånd.

Mark, mormyskha, og ballansepilk er gode ørretfangere på Heggsjøen.

Kjør fra Brede sentrum til bomsted i Imsdalen. Her kan du betale bomavgift med visakort. Herfra følger du Grønningsveien til parkeringsplassen ved Ismenningshytta. Det går skuterløype fra parkeringsplassen til «Grubba» ved Grønningen. Derfra går ruta sør over Grønningen og følger skuterleden til Gaundalen fjellgård. Den går via Finntjønna, Litlheggsjøen, vest for Nausttjønna og til sør-østenden av Heggsjøen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *