Besøk et fjellstyre

Hundrevis av hytter og tusenvis av fiskevann.

Fjellstyrene i Norge tilbyr unike naturopplevelser.

Statsallmenningene våre forvaltes av fjellstyrene. Til sammen er det 94 forskjellige fjellstyrer i landet og samlet sett er tilbudene unike for alle oss som liker friluftsliv, hytteturer, fisketurer eller jaktturer.

Sjekk film fra og om fjellstyrene:

 

I skrivende stund leier Fjellstyrene ut cirka 150 hytter på inatur.no. Mange av hyttene ligger fantastisk til i fjellet – langt fra store hyttefelt og trafikkerte «turistfeller». I tillegg har fjellstyrene svært mange hytter som ikke ligger til leie på inatur.no. Mange av disse hyttene står åpne og er gratis å bruke. For full oversikt over alle fjellstyrene i landet – klikk her: Finn ditt fjellstyre! (Fjellstyrenes hjemmesider).

HYTTER – fra fjellstyrene

Foto: Vågå fjellstyre

Unike hytter i blant annet Femunden, Dovrefjell, Snåsafjella, Namsskogan, Jotunheimen, Ringebu, Langsua nasjonalpark, Namdalseid, Steinkjer, Sunndalsfjella, Soknedal, Lesja, Finse og Øyerfjellet.

Se alle fjellstyrehyttene på inatur.no – klikk her.

FISKE – FRA FJELLSTYRENE

Foto: Håkon Søderholm

Mange av de beste fiskeområdene i Sør-Norge ligger i statsallmenningene våre. Derfor er fjellstyrenes fisketilbud tidvis svært bra. Fjellstyrene gir deg fiske i områder som Hardangervidda, Femundsmarka, Børgefjell, Jotunheimen og Snåsafjella.

Se alle fiskemulighetene fra fjellstyrene – klikk her.

JAKT – FRA FJELLSTYRENE

Foto: Torbjørn Kvien Madsen

Fjellstyrene tilbyr både småviltjakt og storviltjakt. Mesteparten av jakten på statsallmenning tildeles ved tilfeldig trekning blant søkere, men det legges også tidvis ut kort for direktesalg på inatur.no.

Se all småviltjakt fra fjellstyrene – klikk her.

Se all storviltjakt fra fjellstyrene – klikk her.

Les mer om Fjellstyrene i Norge på www.fjellstyrene.no

fjellstyrene.nofjellstyrene-omv

God tur til fjells!

FLERE TURTIPS!

TIL INATUR.NO

Temafoto øverst:  Fra Snåsafjella av Torbjørn Kvien Madsen

 

 

3 Comments

 1. MINE ERFARINGER MED UTLEIEHYTTER FRA INATUR – STANDARD OG KULTUR
  Det er ofte noe blandede følelser med leie av hyttene utleid av landets fjellstyrer gjennom Inatur. Prisene er ikke noe å si på og de utgjør et godt tilbud hvor man kan komme til fine naturopplevelser for en kort periode i stort sett veiløse områder. Det er bra og jeg gleder meg alltid til disse hytteoppholdene og den fine adgangen til flotte naturområder.
  Hyttene jeg omtaler er de mindre og rimeligste, jeg har ikke råd til de dyreste. Jeg beskriver ingen enkelt hytte i dette oppropet, dette er en generell betraktning. De jeg har vært og besøkt har ingen luksus og det er virkelig greit nok å leve enkelt for meg, jeg forfekter det egentlig, men jeg kan ikke forstå at det må se ut til å bety det samme som sparsommelig og til dels dårlig utnyttelse og plasseringer, lite gjennomtenkte løsninger osv. Må man bare sitte på pinnestoler? Må man krangle seg gjennom trange soverom og senger? Må alt være spartansk og upraktisk? Bord som heller og som er ustødige, gulv som heller, dører som slenger og slamrer. Og hva med alle overfylte skap og skuffer av gjensatte varer, smuler og hauger med lys og servietter og andre i skuffer? Det begriper jeg ikke. Og de plasser med dårlige radiosignaler, kunne man da ikke bare strekke opp en tråd over taket og fikse det en gang for alle?
  Enkel standard trenger da ikke bety dårlige og ukomfortable møbler og dårlige løsninger? I gamle dager satt de på pinnestoler på kjøkkenet på ukedagene, det var bare i helgene de kunne unne seg å sitte i godstolene i finstua. Er det aner av en slik kultur som er festet til disse hyttene? Skal man ikke ha det komfortabelt på villmarkshytta av rent prinsipp? Eller hvilket konsept er det som gjelder, kun det økonomiske?
  Det er alltid nok ved og gass på hyttene og det er jo det viktigste selvsagt. Oftest er det ryddet og vasket etter siste bruker, men det hender en ser slurv og noen plasser finner man rask og søppel i og særlig utenfor hyttene. Det blir ofte lagt igjen kaffe og andre tørrvarer som bare står der og går ut på dato og samler seg opp. Noen andre må gjerne fjerne det. Likeså med tomme flasker og bokser. Logisk sett er det mye mer motiverende å bære ned en bok eller flaske som er tømt for innholdet, men det virker ikke alltid slik i praksis. Ved og rundt leirbålene ser en ofte mye rart som er forsøkt blitt tilintetgjort ved ild.
  En annen ting som jeg ikke forstår som gjelder alle hytter bortsett fra de som har gass kjøleskap, er hvorfor man ikke har laget en permanent liten eller større jordkjeller utenfor hytta en gang for alle? Så praktisk det ville vært. For er det virkelig noe en har behov for så er det vel å ta vare på medbrakt ferskmat? Eller er det meningen at en skal være «primitiv» å leve på tørr mat og ellers ikke være så nøye? Jeg må i alle fall straks jeg kommer til en ny hytte bruke en god del tid og krefter på å finne et egnet sted og så grave en kjølegrop. Jeg putter en gammel bøtte nedi som jeg så dekker til på toppen av isolerende materiale jeg finner for hånden; mose, isopor, kvister eller løv. Jeg fyller jord tilbake etter endt opphold, så alt ser ut som før naturligvis. I alle fall, dette fungerer glimrende enda det er litt plunder hver gang en må dit ut for å hente noe. Det hadde vært så kjekt med en permanent jordkjeller til slikt og jeg skjønner ikke hvorfor jeg aldri finner det. I gamle dager var det visstnok mange slike jordkjellere rundt omkring på sætrene. Og så relativt enkelt å lage en gang for alle.
  Ellers er det også lite smarte løsninger og lite vekt lagt på koselige innredninger. Det skal da ikke så mye til for å det litt lekkert og koselig alltid. Rent og ryddig ja, så klart, men hva stopper oss i å gå litt lenger? Blir det for feminint? Mange røffe mannfolk der? Vel, innerst inne tror jeg også de setter pris på noe ekstra innvendig sjarm i stua, selv om det er en «villmarksbu», det er ikke snakk om store overdrivelser. Og trenger leieprisen nødvendigvis å økes så av den grunn? Jeg ville tro det førte til en mer ansvarlighet og trivsel for folk flest. I alle fall for meg. Hva sier kvinnfolka? Jeg skjønner at mange som besøker har ulike meninger og syn omkring dette, det er til syvende og sist fjellstyrene som bestemmer. Jeg ville bare gi mine erfaringer fra mange hytteopplevelser og mange minnerike naturopplevelser.
  Jeg takker ærbødigst Ronny Borchgrevink Grønli

 2. Enig ?
  Jeg har vært på enhytte tre ganger på rad med et til to års mellomrom, første gang jeg var der ga jeg beskjed når jeg reiste igjen at det var noe galt med gasskomfyren, to – tre år etterpå var det ikke gjort noe med den, enda jeg på nytt hadde gitt beskjed ved mitt andre opphold også.
  Pinnestoler og andre møbler var også enda mer slitt og ubrukelig!
  Dette er en hytte som man kan kjøre helt til døra så det skulle ikke være noe problem å få ut litt av det gamle rasket og inn med noe annet.
  Men som du sier så er det nok av ved og gass, kansje for flere år fremover? Det skal sies at ved denne hytta så har de bygd ny do/vedbu som er utrolig flott!
  Jeg tror det er sånn at de soper inn en haug med penger på denne hytta som de kan bruke på andre ting enn møbler og vedlikehold innendørs.

 3. Hei Per Arne!
  Takk for kommentar. Ja, jeg tror nok det er mange forskjellige grunner for hvordan hyttene blir behandlet og vurdert. Ulike fjellstyrer med ulike målsetninger, ulik økonomi og ulike bruksområder og hva vet jeg. Hva den generelle standard egentlig er blir nok likevel vanskelig å fastslå, kanskje er den slik som jeg omtalte for mange av de billigere hyttene i alle fall. Og kanskje prioriterer fjellstyrene oppgaver og investeringer som du antyder, det er jo opp til dem, selv om det kanskje blir noe «resirkulering» av utstyr til de billige hyttene. Men, det vet jeg ikke noe om. Jeg har likevel et godt inntrykk av folkene i fjellstyrene, de sørger for det viktigste i det minste og det er mye hyggelige og ansvarsfulle folk der. Jeg ville bare gi utrykk for mine personlige erfaringer som likevel kan gjelde for mange av deres hytter, siden de ønsker innspill.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *